Nadere informatie

Achtergrond

Elisabeth Leyen, geboren op 14 mei 1950 te Bergen (NH). Wonende te Dirkshorn, waar ook mijn atelier is gevestigd.

Mijn liefde voor de kunst is met de Bergense paplepel ingegoten, daar vele kunstschilders, beeldhouwers, dichters, dagelijks in mijn ouderlijk huis over de vloer kwamen en mij waarschijnlijk toen al inspireerden. Mijn liefde voor keramiek komt voort uit mijn fascinatie voor klei als aards materiaal.

In 1981 ben ik begonnen bij pottenbakker Boersma sr, uit Bergen, een veteraan op dit gebied. Tijdens deze cursus heb ik mijn eerste schopschijf aangeschaft, en ik heb heel wat moeten oefenen om het draaien onder de knie te krijgen.

Vervolgens volgde ik vele cursussen, o.a. bij Joop Beekwilder te Veghel, waar ik naast aanvullende technieken op het gebied van draaien, het zoutglazuren heb geleerd. Deze glazuurtechniek wordt van oudsher op Keulse potten toegepast, waardoor de scherf een prachtige karakteristieke glans krijgt.

Zuster Maria van het voormalige klooster te Bergen en het ACKV (Alkmaars Cultureel Kunstzinnige Vorming) o.l.v. keramist Bart Lefoge hebben een gedegen opleiding verzorgd op het gebied van handvormen en steengoedglazuren.

Een workshop van Nettie Jansens, een van Nederlands bekendste keramisten, bracht me verder op het gebied van kleur, waardoor mijn technische kennis werd vergroot. In januari 2003 heb ik de basisopleiding afgerond op de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Tijdens deze periode heb ik geleerd meer ruimtelijk te werken en mijn keramiek op een kunstzinnige wijze vorm te geven.

Tijdens mijn vakanties bezoek ik vele ateliers en galeries. Met name mijn reizen naar Zuid Afrika, Suriname en Indonesie hebben grote indruk op mij gemaakt en mijn inspiratie doen toenemen.

Naast vele excursies heb ik ook de bekende pottenbakkersseminars te Bussem bezocht. Hier geven vele internationale keramisten (o.a. David Roberts) demonstraties. N.a.v. de workshop van Margot Spiegel o.l.v. het Amerikaanse echtpaar Jacobsen, ware naked- raku specialisten, ben ik mij meer gaan richten op raku.