Nadere informatie

In mijn werk wil ik de verwering, omvorming en verstilling van de rotssteen naar het keramische steen laten zien. En laten voelen wat dat bij de kijker teweeg kan brengen. De vorm, die leidend is in mijn werk, is een afleiding van een natuurlijke vorm, mijn impressie van die vorm.

De verwering komt tot uitdrukking in de tere dunne wanden en de huid van het werk: ruw en zanderig tegenover de glans van het glazuur. Gebaseerd op de ruwe steen met de erin verstopte glanzende kristalvorm.

De verstilling ligt in de beweging, die gevangen is in de vorm.

 

Werkwijze

Klei is een prachtig materiaal dat zich kan vormen onder je handen. Moeiteloos of met weerbarstigheid. Als je iets wilt wat niet kan, scheurt of barst het. Maar als je het materiaal met gevoel, met respect behandelt kun je de klei heel goed uitnodigen met je mee te gaan in het vormen en daarmee in het weergeven van jouw impressie.

 

Ik bouw mijn werk geheel met de hand op. De wanden maak ik in de eerste fase dikker dan ze uiteindelijk worden. Als de vorm ruwweg klaar is en leerhard schraap ik urenlang aan de zowel de binnenkant als aan de buitenkant om de wand zo dun en gelijkmatig te maken. Bij gesloten vormen zorg ik ervoor dat de binnenkant voor het sluiten afgewerkt is.

De aard van de klei (klei met zilverzand) zorgt ervoor dat ik zo glad kan afwerken, maar ook dat ik overal even dun moet werken om scheuring te voorkomen en de vorm te behouden tijdens het stoken.

Na de biscuitstook plak ik het deel wat glazuur moet krijgen af en spuit ik het andere deel met een engobe naar eigen recept. Deze geeft de zanderige en tegelijk fluweelachtige huid. Daarna volgt de glazuurstook. Na deze stook glazuur ik de rest en gaat het werk nog een keer de oven in.

Regelmatig maak ik uitstapjes naar porseleinklei, een klei die een heel andere, uitdagende, dynamiek mogelijk maakt en vereist. Hieruit ontstaat dan ook heel andersoortig werk.

 

Cursussen, workshops en persoonlijk consult

Naast mijn werk als keramist geef ik cursussen en workshops in mijn eigen atelier. De inlooplessen (wekelijks 2 momenten) en workshops kunnen gevolgd worden door zowel beginners als gevorderden, de begeleiding is grotendeels individueel. Uiteraard is op aanvraag maatwerk mogelijk.

Heeft u vragen over uw eigen werk, of wilt u een stap voorwaarts maken? In een persoonlijk gesprek maken inventariseren we het en maken een plan waarmee u verder aan de slag kunt gaan. Voor meer informatie kunt u op mijn website kijken.

Ik heb nog een aantal plekken vrij bij de inlooplessen, met name op de maandagochtend.

 

Opdrachten

Behalve mijn vrije keramiek maak ik ook werken in opdracht. Dit betreft veelal werken voor specifieke gelegenheden en memoralia (beelden, gedenkobjecten, urnen).

 

Ook te volgen op facebook en twitter:

http://nl-nl.facebook.com/pages/Atelier-Kerineke-keramiek-door-Ineke-Koops/543332952377407

http://www.twitter.com/kerineke (@kerineke)