Nadere informatie

Achtergrond

In 1955 ben ik geboren in de Beemster. Na de middelbare school heb ik gestudeerd aan de Witte Lelie in Amsterdam. Op deze lerarenopleiding heb ik de vakken handvaardigheid en tekenen gevolgd. In het laatste jaar heb ik mij gespecialiseerd op het gebied van de keramiek onder leiding van Adri Baarspul. Al tijdens mijn studie ben ik in 1979 begonnen met het opzetten van een pottenbakkerij. Deze is, nu ook nog, gevestigd op de oude fruitkwekerij van mijn vader.

 

Reducerend stoken

Tot 1988 stookte ik al mijn werk in een steengoed-houtoven. Vanaf die tijd stook ik met gas. Het voordeel van een gasgestookte oven is, dat het werk van een betere en constante kwaliteit is. De kleisoort die ik gebruik is steengoed, die ik reducerend brand tot een temperatuur van 1260°C. Doordat het werk op zo'n hoge temperatuur is gebakken, is de scherf niet meer poreus.

 

De reductie, die ik toepas in de gasoven geeft een extra dimensie aan mijn werk. Er gebeurt het volgende: Als de potten worden gebakken wordt de luchttoevoer vanaf 1000°C gereduceerd. Het gas kan nu niet volledig verbranden, waardoor zuurstof wordt onttrokken aan de in de glazuur aanwezige metaaloxiden. Zo wordt koperoxide weer rood koper, dus van groen naar rood.

 

Cursus draaien op de schijf

Op donderdagavond en op vrijdag overdag geef ik een aantal cursussen draaien. Je leert in de cursuslessen de basistechnieken van het ambacht van de pottenbakker.

 

Er wordt gewerkt met steengoedklei. De gemaakte werkstukken worden reducerend gestookt op 1260°C. In mijn atelier is plek voor 4-5 cursisten die allemaal een schijf ter beschikking hebben. Beginners en gevorderden werken in dezelfde groep. De groep is klein, dus iedereen wordt op zijn of haar eigen niveau begeleid. De cursussen duren 8 lessen van 1 uur. De kosten zijn € 150 inclusief materiaal en stookkosten.

 

Workshop

Kennismaken met het draaien op de schijf in een groep van max. 5 personen. Dit kan op de zaterdag overdag of op een avond. De workshop duurt 2 uur. Kosten: € 175, inclusief bakken en glazuren.